Caută
Close this search box.

Cununia Civilă în 2024 – Acte Necesare – Ghid Complet

Distribuie:

Toate informațiile absolut necesare pe care trebuie să le știi despre cununia civilă se afla în acest blog!

Împreună cu clienții noștri, care au trecut deja prin această etapă, dar și personalul sediului de stare civilă din Iași, am realizat o listă completă cu actele necesare pentru cununia civilă (actualizată în 2024 și valabilă tuturor județelor din România), când o programăm, cât costă, cât durează, ce se servește și multe alte informații de aur, pe care vei dori să le știi, înainte de a începe organizarea evenimentului tău!

Fără alte introduceri, avem cumulate pentru tine următoarele informații:

Acte Necesare Pentru Cununia Civilă

© Chris and Ruth

ATENȚIE: Actele necesare pentru cununia civilă și declarația de căsătorie se depun la sediul stării civile, cu exact 11 zile calendaristice înainte de oficierea căsătoriei, termen în care sunt cuprinse atât ziua în care declarația a fost făcută dar și ziua în care se oficiază căsătoria.

EXEMPLU: dacă doriți să vă căsătoriți SÂMBĂTĂ – 20 iulie 2024 dosarul trebuie depus MIERCURI – 10 iulie 2024.

Căsătoria între cetățenii români:

© Artem Poleschuk

Acte de identitate valabile ale ambilor miri (copie și original), cu mențiunea ca unul dintre miri să aibă domiciliul sau reședința în municipiul oficierii căsătoriei;

Certificate de naștere ale viitorilor miri (copie și original);

Certificat prenupțial cu mențiunea apt pentru căsătorie (valabil 14 zile), act eliberat de medicul de familie sau orice clinică medicală privată, în urma analizelor de sânge și radiografia pulmonară. Analizele nu sunt necesare la depunerea actelor pentru cununia civilă;

Declarație de căsătorie, formular ce va fi completat și semnat în momentul depunerii actelor pentru cununia civilă;

Acte de identitate valabile a 2 martori necesare în original în ziua evenimentului.

Când unul sau ambii soți NU se află la prima căsătorie:

© Agnieszka Szymanowska

Pe lângă documentele precizate mai sus, se va prezenta dovada desfacerii/încetării căsătoriei anterioare după caz, respectiv:

Certificat de deces al soțului/soției (original) și certificat de căsătorie (copie);

Sentința de divorț rămasă definitivă “irevocabilă” (copie și original);

Certificatul de naştere sau de căsătorie, cu menţiunea de desfacere a căsătoriei (copie și original);

Certificat de divorț în cazul divorțului pe cale administrativă (copie și original).

Căsătoria între un cetăţean român şi unul străin:

© Sara Sganga

Cetățeanul român va prezenta actele menționate la «Căsătoria între cetățeni români»

IMPORTANT: Cetățenii români care domiciliază pe teritoriul României nu se pot legitima decât cu carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin.

Pentru orice clarificare atunci când intenționați să încheiați căsătoria cu un cetățean străin va recomandăm să solicitați informații, în mod personal la sediul stării civile.

ACTE CETĂȚEAN STRĂIN

Certificat prenupțial cu mențiunea apt pentru căsătorie (valabil 14 zile), act eliberat de medicul de familie sau orice clinică medicală privată, în urma analizelor de sânge și ecografia pulmonară, documente ce nu sunt necesare la depunerea actelor pentru cununia civilă;

Pașaport (copie și original) – în care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României; – sau act de identitate, (copie și original) în cazul cetăţenilor din statele membre ale U.E.;

   * Actul de identitate al cetăţeanului străin şi viza acordată acestuia în vederea şederii pe teritoriul României trebuie să fie valabile atât la data depunerii dosarului de căsătorie cât şi la data oficierii căsătoriei.

Certificat de naştere, (original şi fotocopie) şi după caz: apostilat cu Apostila Convenţiei de la Haga sau supralegalizat în funcţie de statul emitent; Certificatul de naştere va fi tradus şi legalizat la un birou notarial de pe teritoriul României.

Dovada eliberată / autentificată de misiunile diplomatice / oficiile consulare acreditate în România din care să rezulte că cetăţeanul străin îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională şi nu există impedimente pentru încheierea căsătoriei în România.

Pentru cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie civilă ori de dreptul familiei vor prezenta documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent – maximum 3 luni de la emitere;

– Se va ataşa şi traducerea în limba română, legalizată la un notar din România a dovezii / certificatului menţionat anterior;

Un document care să ateste domiciliul din străinătate al cetăţeanului sau declaraţie pe propria răspundere dată la un birou notarial din România privind domiciliul din ţara de origine;

Declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar public privind domiciliul complet din ţara de provenienţă, dacă este cunoscător al limbii române scris/citit, starea civilă înaintea căsătoriei, îndeplinirea condiţiilor de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea unei căsătorii în România, şi regimul matrimonial ales;

– După caz, dovada desfacerii căsătoriilor anterioare prin sentinţe de divorţ sau certificate de deces însoţite de certificatele de căsătorie, apostilate sau supralegalizate în funcţie de ţară ( vezi afişul cu privire la Apostila Convenţiei de la Haga), traduse şi legalizate de un birou notarial de pe teritoriul României;

IMPORTANT:  În cazul cetăţenilor străini care nu cunosc limba română, la încheierea căsătoriei este obligatorie prezenţa unui interpret autorizat (traducător).

Sursă acte necesare: dlep-iasi.ro

Când facem programarea cununiei civile?

© Fedor Borodin

Programarea pentru cununia civilă poate fi realizata online, chiar și cu peste 90 de zile înainte de ziua evenimentului, în orașele mari precum București, Iași, Cluj, Brașov, Timișoara, etc.

În cazul celorlalte județe dar și comune din România programarea poate fi făcută online sau doar în mod personal, cu până la 2-4 săptămâni înainte de ziua evenimentului, cu mențiunea ca actele necesare să fie depuse cu 11 zile înainte oficierea căsătoriei.

IMPORTANT: Acest aspect este indicat să fie clarificat la sediul stării civile, telefonic sau printr-un e-mail, având posibilitatea ca informațiile să difere în funcție de zonă.

Realizarea Cununiei Civile în Aer Liber

© Aleksey Usovich

Cununia civilă în aer liber este posibilă în urma prezentării personale la sediul de stare civilă din județul în care va avea loc căsătoria, în vederea depunerii unei cereri în acest sens, plus copii după cărțile de identitate ale celor doi viitori soți.

Este indicat să depuneți această cerere din timp (3-4 săptămâni înainte de oficierea căsătoriei), datorită volumului crescut de cereri, cât și aprobarea acesteia, care poate dura de la 1-2 zile și până la cel mult o săptămână.

Nu sunt taxe suplimentare de achitat, această informație fiind confirmată atât de angajații stării civile din județul Iași, dar și de foștii noștri clienți ce au trecut prin această experiență.

NOTĂ: Oficierea căsătoriei nu este permisă pe proprietatea privată!

IMPORTANT: Dacă dorim să oficiem cununia civilă în județul “Iași” de exemplu, unul dintre soți trebuie să aibă domiciliul sau reședința în municipiul oficierii căsătoriei, iar locația aleasă trebuie să fie în raza de acoperire a județului.

Dacă aparțineți de o comună a județului, documentele împreuna cu cererea trebuie depuse la primăria din comuna județului, oficierea căsătoriei fiind de asemenea în raza de acoperire a comunei.

NOTĂ: Cununia civilă poate fi realizată în orice județ sau comună din România, prin mutarea de domiciliu a unuia dintre soți, în urma luării în spațiu de către un membru al familiei sau rude.

Florăria BUJOR – Pachete Bridal

Cu o nouă pasiune în suflet, Echipa Valov este acum Floraria BUJOR! Avem aceeași dragoste de oferit, dar facem lucruri diferite. Realizăm cele mai impecabile buchete de mireasă din Iași, lumânări de nuntă sau pentru cununie, accesorii de tip cocarde sau corsaje și, desigur, buchete de pus în ramă!

Buchete de mireasă – Floraria BUJOR Iași, România
Contact: 0746.600.600InstagramEmail
#florarie #buchetmireasa #lumanarinunta

Cât Durează Oficierea Cununiei Civile?

© Chen Xu

În medie, oficierea cununiei civile nu durează mai mult de 5 minute încă din momentul în care începe și până la semnarea și înmânarea actului de căsătorie.

După caz, timpul poate fi alocat în felul următor:

În aceeași zi – până la 30 sau 40 de minute sunt suficiente după ora la care este programată cununia civilă, având timpul necesar pentru felicitări, fotografii cu familia și prietenii, pentru a servi o gustare sau timp liber în programul de nuntă.

Într-o altă zi – vei petrece în general cel puțin o ora alături de cei dragi de la ora programării sau chiar mai mult dacă planifici cununia civilă în aer liber cu o masă imediat după eveniment sau poate aveți programare la un restaurat favorit.

Poți citi mai multe despre cum să faci un program de nuntă lejer, în mai puțin de 5 minute.

Ce se Servește la Cununia Civilă?

© Dominic Lemoine

Dacă cununia civilă este în aceeași zi cu nunta – după oficierea căsătoriei, invitații vă vor felicita, oferi flori, realiza fotografii împreună cu voi, vor socializa unul cu celălalt, iar între timp aceștia sunt invitați să servească următoarele gustări:

– Pateuri sărate cu brânză, ciuperci și spanac
– Platouri cu mini sandwich-uri sau fructe
– Tarte / prăjituri de casă sau cumpărate
– Șampanie, suc natural, apă plată și minerală
Înghețată sau limonadă răcoritoare (opțional)

Dacă cununia civilă este în altă zi “față de cea a nunții” – sunt o mulțime de opțiuni și ar trebui să alegeți oricare dintre următoarele exemple, care rezonează cu voi și invitații voștri:

  ● Pentru cununiile civile în aer liber, puteți opta pentru a lua masa la locația aleasă;
  ● Dacă oficiați cununia civilă la sediul de stare civilă, puteți rezerva un restaurant unde împreună cu invitații puteți servi antreuri, un fel principal, poate chiar și desert;
 ● Acasă sau la un picnic, alături de cei dragi, într-o modalitate mai neconvențională.

NOTĂ: Când organizăm cununia civilă în altă zi, la o distanța mai mare de 1-2 luni de eveniment, este indicat să îi invitați pe cei prezenți alături de voi, la o masă la restaurant.

Dacă realizați cununia civilă în aceeași săptămână sau cu câteva zile înainte de eveniment, nu vă simțiți obligați să luați masa la restaurant, decât dacă doriți acest lucru iar cheltuielile suplimentare nu sunt un impediment.

Comunicați transparent și în timp ce vă exprimați recunoștința, le clarificați faptul că abia așteptați să petreceți împreună în ziua nunții, să mâncați, să vă îmbătați și să vă distrați cum n-ați mai făcut-o până acum. Nimeni nu are așteptarea de a fi invitat la restaurant în săptămână nunții, cu atât mai puțin cei apropiați vouă.

Cât Costă Cununia Civilă?

© Drama Queen

Nu mai mult de 250 lei, indiferent de județ, luând în calcul doar documentele și analizele necesare, dar și taxa de programare a cununiei civile.

După caz pot apărea costuri suplimentare pentru următoarele:

● Închirierea unei locații și aranjamente florale pentru cununia civilă în aer liber;
● O altă ținută față de cea normală (rochie de mireasă și costum);
● Make-up și Coafor (dacă este realizată în altă zi);
● Gustări, șampanie și alte băuturi pentru invitați;
● Rezervare la restaurant cu familia și cei prezenți (pentru cununia în altă zi).

Altă ținută pentru cununia civilă?

© Anastasiya Lesnova

Observăm cum un nou trend ia amploare în organizarea cununiilor civile. Tot mai mulți miri optează pentru o altă ținută, în mod special dacă cununia civilă este în altă zi, dar chiar și atunci când este realizată în ziua nunții.

Un costum casual, lângă o rochie cu spatele sau umerii goi, cu sau fără dantelă, o culoare în trend cu tematica evenimentului, cu o coroană de flori sau diademă și multe alte idei la care deja te gândești și le vizualizezi.

Cu un program de nuntă bine definit, aveți posibilitatea de a purta alte ținute față de rochia și costumul de nuntă, fără să dați programul peste cap. Totuși, acest lucru însemna că nunta voastră va începe la cununia civilă, ca mai apoi să vă schimbați la pregătirea mirilor.

Nu există o alegere greșită! Fă-ți de cap și impresionează-i pe cei dragi în felul tău.

Cununia civilă în altă zi de cea a nunții?

© Aleksandr Medvedenko

Sunt într-adevăr costuri suplimentare, mai mari sau mai mici, în funcție de ceea ce-ți dorești să organizezi, însă eforturile sunt meritate.

Programul din ziua nunții va fi semnificativ mai lejer, fără să trebuiască să te trezești cu noaptea-n cap pentru a merge la make-up și coafor, economisind astfel cel puțin o ora și jumătate sau doua în ziua nunții, luând în calcul deplasările necesare cât și durata momentul în sine.

IMPORTANT: Fiți siguri că echipa foto și video este liberă în ziua aleasă. De obicei, mirii își doresc să realizeze cununia civilă din altă zi, într-o zi de weekend și indicat ar fi să clarificați aceste aspecte, înainte de programarea cununiei.

SFAT: Miresele optează pentru machiajul și coafura de probă, în ziua cununiei civile, această modalitate fiind mai accesibilă financiar, dar și mai important își pot face o idee clară despre cum lucrează echipa aleasă.

Este buchetul miresei esențial pentru cununia civilă din altă zi? Pană în prezent, nu am văzut nicio mireasă fără buchet la oficierea căsătoriei, așadar răspunsul este DA.

Concluzie:

© Nick Zharkov

Programați din timp cununia civilă la data și ora dorită, online pe site-ul primăriei din județul în care doriți sa aibă loc oficierea căsătoriei sau prin prezentarea personală.

Depuneți actele necesare cu exact 11 zile înainte de ziua oficierii căsătoriei: EXEMPLU: dacă doriți să vă căsătoriți SÂMBĂTĂ – 20 iulie 2024 dosarul trebuie depus MIERCURI – 10 iulie 2024.

Invitați doar familia și prietenii apropiati, indiferent dacă cununia civilă este în aceeași zi sau în ziua nunții. Până la 20-30 de persoane ar trebui să fie îndeajuns.

Alocați suficient timp în programul de nuntă, în mod special dacă faceți cununia civilă în aceeași zi, nimic nu este mai neplăcut decât să fugi dintr-un loc în altul, transformând propriul eveniment într-un maraton de 24 de ore.

Acum că actele necesare pentru cununia civilă nu mai sunt un mister, poți învăța și care sunt cele mai comune +20 de greșeli la nuntă și cum să le eviți!

SERVICII EVENIMENTE

Evenimentul Tău Contează. Fă Gălăgie!

Ieși în evidență cu cele peste 14 servicii oferite de Echipa Valov.

Echipa Valov

EDITOR-IN-CHEF
Iubim evenimentele organizate cu atenție la detalii și îți oferim toate cunoștințele noastre, cumulate in cei peste 12 ani de activitate și informații utile într-un singur blog.
Caută

Inscrie-te la Newsletter

Solicită ofertă

Adaugă un serviciu