Cum să alegi un Fotograf de Nuntă Ideal – În 7 Pași Simpli

Distribuie:

Îndată ce ai rezervat locația pe care o doreai, cât și formația de nuntă potrivită evenimentului tău, ideea de a alege un fotograf de nuntă sau o echipă foto și video, poate fi copleșitoare la primul gând, dar nu lăsa acest lucru să te oprească. Împreună cu cei mai buni oameni din domeniu, am creat în ajutorul tău o listă de informații simple, dar și răspunsuri la cele mai importante întrebări, pe care le poți folosi în avantajul tău, fiind mult mai ușor să iei decizia corectă.

Care Este Prețul Corect al Unui Fotograf de Nuntă?

Prețul unui fotograf de nuntă poate varia în funcție de zonă, însă de cele mai multe ori, acesta este stabilit în funcție de cunoștințele fotografului, anii de experiență, investițiile făcute și portofoliul acestuia.

● Până la 400€ – Fotograf amator pasionat

Dacă încerci să te încadrezi într-un anumit buget pentru evenimentul tău, este perfect normal. Poate că ai sau nu așteptări ridicate de la materialele pe care le vei primi și nu ești genul de persoană pretențioasă atunci vine vorba de fotografiile tale. Nimeni nu sa născut învățat, dar ești pregătit/ă să lași un fotograf să testeze pe evenimentul tău, cu amintirile tale?

● 400€-900€ – Fotograf profesionist de nivel mediu

Investind acea diferenta de bani, cu siguranță îți va aduce mai multe beneficii. Acum ai ocazia de a găsi un fotograf mai experimentat, mai responsabil cu amintirile tale și cu un portofoliu despre care îți poți forma o părere. Este absolut necesar sa ții cont de sfaturile oferite în acest articol, pentru a te asigura ca vei alege cea mai buna varianta a fotografului tău.

● Peste 1000€ – Fotograf profesionist premium

Investiția într-un fotograf de nuntă premium este cu siguranță alegerea corectă, mai ales în momentul în care ai așteptări ridicate. În acest preț ai libertatea totală de a alege orice fotograf îți dorești, cu portofoliu diversificat, ani de experiență și cel mai important, skill-uri de comunicare ce îți vor fi de ajutor atât în ziua nunții, oferindu-ți sugestii și idei pentru a realiza fotografii creative, cât și o stare de bine, dar și sfaturi utile pentru organizarea evenimentului tău, poate chiar și organizarea programului de nuntă.

SFAT UTIL: Realizează un grup pe facebook în care să fiți prezenți atât voi, cât și fotograful și videograful vostru, unde puteți comunica cu ușurință și cere sfaturi, păreri sau recomandări, pentru o experiență mai ușoară și mai plăcută, a organizării evenimentului.

Cât Merită să Investim Într-un Fotograf de Nuntă?

Fiecare dintre noi avem o percepție complet diferită asupra amintirilor noastre. Pentru a-ți răspunde chiar tu la această întrebare, te rog să te întrebi următoarele 3 lucruri.

Cât de importante sunt amintirile pentru mine? Hey, dacă nu ești un fan înrăit al amintirilor, iar acestea nu înseamnă prea mult pentru tine, te înțeleg perfect! Poți reduce din costurile totale de nuntă și să angajezi un fotograf cu o investiție redusă.

Sunt în măsură să compromit? Atunci când reducem din costuri, în majoritatea situațiilor vom reduce și din calitatea materialelor finale, cunoștințele fotografului, experiența în domeniu și posibile mici neglijențe sau erori în funcție de fotograful ales.

Cat de des voi deschide albumul foto? Unii oameni au obiceiul de a face același lucru. Apreciază fotografiile și filmul nunții în primul an, iar mai apoi le ascund într-un loc întunecat și plin de praf. Poate că amintirile transmit o emoție negativă, nu-ți face plăcere să le privești și tot așa mai departe, iar acest lucru nu s-ar întâmpla cu o poveste spusă așa cum trebuie. 

NOTĂ: Fotograful este povestitorul nunții tale, iar acesta este prezent să o surprindă exact așa cum este! Poți investi mii de euro într-un povestitor, dar nu neglija evenimentul în sine și oferă posibilitatea acestuia de a surprinde o poveste exact așa cum o visezi și tu.

Deosebește Fotograful Profesionist, de cel Amator

Doar pentru că un fotograf de nuntă este ieftin, asta nu înseamnă neapărat că este un amator. Cum nici faptul că este scump, nu înseamnă că este un profesionist.

Iată 3 trucuri ingenioase, pentru a face diferența cu ușurință între un profesionist și un amator:

1. Solicită una sau mai multe galerii, cu fotografii de la același eveniment

Chiar și tu poți alege 5 din 1000 de fotografii, care să fie wow. Dar asta nu te face un fotograf profesionist. Solicitând o galerie foto, îți poți face o idee despre stilul de fotografie abordat, de editare și cel mai important, consistența calității acestora.

Iar dacă primești doar fotografii realizate la ședințe foto, solicită să vezi și fotografii de la o cununie civilă, cununie religioasă, poate chiar și de la petrecere. Sunt tehnici diferite, iar un fotograf de nuntă profesionist, ar trebui să ofere calitate, indiferent de împrejurimi și circumstanțe.

2. Solicită părerea foștilor clienți ai fotografului / echipei

Dacă ai posibilitatea, caută printre postările fotografului de pe rețelele de socializare, etichete ale foștilor clienți și cere o părere de la 3 sau 4 persoane. Astfel, poți fi sigur/ă că vei primi o recenzie sinceră, care te poate ajută să iei decizia corectă.

De altfel, folosind această tehnică poți elimina din start fotografii amatori, din cauza faptului că nu au suficienți clienți cu care sa se promoveze, sau cazuri mai puțin fericite, clienți ce nu sunt 100% mulțumiți de serviciile oferite.

3. Pune răbdarea la încercare și testează cunoștințele fotografului

Pune întrebări! Multe întrebări. Îți dorești un fotograf care să fie răbdător cu tine, înainte de a semna un contract, dar și pe parcursul colaborării. Care e stilul său de a răspunde la întrebări? Scurt și sec sau îți alocă timpul necesar să se facă înțeles?

Sunteți pe aceeași lungime de undă? Este capabil să înțeleagă viziunea ta? Nu ar trebui să ai nevoie mai mult de o întâlnire sau măcar un apel telefonic pentru a-ți da seama de toate aceste lucruri. Pur și simplu, mergi pe ce-ți spune instinctul.

De ce Să Eviți un Fotograf de Nuntă Amator?

Șlapi, pantaloni scurți sau tricou, sună cunoscut? Dacă nu, înseamnă că nu ai avut parte de o astfel de plăcere, dar nici nu cred că îți dorești un fotograf cu o astfel de ținută la nunta ta.

Iată comportamentul involuntar al unui fotograf amator sau neștiutor:

■ În anumite situații, fotograful amator nu pare sigur pe el și ideile pe care le are, ceea ce îți poate transmite și ție o stare de nesiguranță, aspect ce îți poate afecta semnificativ starea de bine din ziua nunții, dar și calitatea scăzută a fotografiilor.

■ Sunt șanse că un fotograf de nuntă amator să rateze anumite momente, sau mai rău, să nu realizeze suficiente fotografii cu familia și prietenii apropiați. A doua șansă nu mai există.

■ O parte din aceștia nu realizează un backup corespunzător al amintirilor voastre, ceea ce înseamnă că un singur virus sau o neatenție și poți spune adio tuturor fotografiilor.

■ Fotograful amator nu va ști să-ți atragă atenția atunci când nu stai cu spatele drept, când trebuie aranjată rochia, părul, rujul, sau orice alte mici amănunte, ce știi deja că te vor deranja atunci când vei privi fotografiile de la ședința foto. O asemenea calitate vine cu experiența dobândită în timp.

■ Acesta nu va avea cunoștințele necesare să ofere indicații pentru a vă poziționa și fotografia din unghiuri favorabile vouă, astfel încat să vă scoată trăsăturile în evidență. Imaginea ar trebui sa fie în capul fotografului, nu în capul vostru.

■ Nu au suficientă experiență cu programele de editare. O fotografie needitata, realizată cu o camera care nu este setată cum trebuie, poate fi mai rea decât o fotografie cu telefonul.

NOTĂ: Îți dorești un fotograf tânăr, responsabil, plin de viață și energie pozitivă, care să-ți inducă o stare de bine și să ofere sprijinul de care ai nevoie în ziua evenimentului.

Asigură-te că Fotografiile Sunt Livrate la Timp

O situație din ce în ce mai cunoscută este faptul că o mare parte din fotografii de nunți, nu livrează materialele la timp sau mai rău, aceștia întârzie până la un an, sau chiar și mai mult.

Livrarea materialelor peste termen este inadmisibilă și tu nu vei accepta acest lucru.

Rezolvă această problemă, în cea mai manierata formă posibilă, în doi pași simpli:

1. Exprimă-ți părerea în mod verbal că nu dorești și nici nu accepți ca materialele tale să fie întârziate.
2. Solicită să adaugi în prezentul contract, o clauză scrisă de mâna, care sună cam așa:

“Dacă prestatorul nu livrează materialele în intervalul de timp menționat, se solicită suma de x lei pentru fiecare zi, de la depășirea termenului.”

În felul acesta vocea ta va fi auzită și înțeleasă, iar fotograful sau echipa cu care vei colabora te vor lua mult mai în serios și vor avea un simț crescut al răspunderii față de ceilalți clienți. Nu este vina lor, dacă nu știu cum să pună problema.

NOTĂ: Editarea unui eveniment de tip nunta nu ar trebui sa dureze mai mult de o saptamana, dar datorită solicitărilor și calendarului aglomerat, un termen decent pentru livrarea fotografiilor ar trebui sa fie de 60, dar nu mai mult de 90 de zile calendaristice.

Nu Semna Fără să Descrii Oferta în Contract

Ai face bine să nu treci cu vederea peste cea mai importantă etapă, atunci când semnezi un contract cu fotograful pe care l-ai ales.

Citește cu atenție contractul, în mod special oferta prezentată și notează orice detaliu menționat în ofertă. dar și cele discutate în contractul pe care urmează să îl semnezi.

“Putem face x pentru tine, inclus în același preț”

Dacă fotograful îți spune că poate adăuga pe lângă oferta prezentă un număr de fotografii suplimentar, un album, o ședința foto sau orice altă extraoptiune, notează aceste amănunte în contractul tău.

Oamenii uită, iar tu nu vrei să semnezi un contract verbal acum, întrebându-te peste un an sau doi, care sunt beneficiile tale și ce este inclus în pachetul tău!

Oferta unui fotograf de nuntă este într-o continuă schimbare, însă odată ce este semnat un contract, cu mențiuni clare asupra ofertei curente, orice alte schimbări în oferta fotografului nu te pot afecta în niciun fel.

NOTĂ: Asigură-te că este specificat în contract și numele fotografului cu care urmează să semnezi, ca în viitor să nu te trezești cu surprize și acesta să nu se prezinte la evenimentul tău, oferind opțiunea de a fi înlocuit.

Fotograf Nunta sau Echipa Foto Video?

În ultimii ani este mult mai populară căutarea unei echipe foto și video, majoritatea mirilor dorind să simplifice organizarea evenimentului și să evite orice alte sarcini suplimentare.

Iată o listă simplă cu diferențele, dar și asemănările dintre acestea:

Fotograf / Videograf – Separat

Avantaje: Contractarea separată a unui fotograf sau videograf poate fi un lucru bun, având opțiunea de a alege artistul care crezi că este cel mai potrivit stilului și evenimentului tău, în funcție de gusturile pe care le ai.

Dezavantaje: Dacă fotograful și videograful nu au mai colaborat înainte, sunt unele șanse ca aceștia să se bată cap în cap, luptându-se pentru aceleași cadre, având viziuni diferite, trăgând de voi din stânga, din dreapta și așa mai departe, iar acest lucru fiind ineficient și consumând timp pe care în ziua nunții nu îl ai.

NOTĂ: Lucrând cu profesioniști, acest lucru cu siguranță nu ar trebui să se întâmple, iar mulțumită acestui articol vei ști cum să-i deosebești și să iei decizia potrivită.

Foto și Video în Echipă

Avantaje: Aceștia își cunosc stilul de a lucra împreună și comunică eficient, implicându-se ca o echipă și ajutându-se unul pe celălalt, pentru a obține rezultatele dorite, în timp util.

Dezavantaje: Există posibilitatea să îți placă cum lucrează fotograful, dar nu și videograful, sau invers, iar în acest punct ești nevoit/ă fie să cauți o altă echipă sau să îi contractezi separat.

NOTĂ: Asigură-te că ambii artiști știu să-și facă treaba și ești încântat/ă atât de materialele foto, cât și video. Ar fi păcat să oferi atenție unor fotografii minunate, iar când clipul nunții este livrat să fie cu totul altfel decât ți-l imaginai.

Ce Poate Include Oferta Unui Fotograf de Nuntă?

Iată o listă generală cu ce poate include, oferta unui fotograf de nuntă sau a unei echipe foto și video:

■ Prezența pentru toată durata evenimentului sau un număr de ore

O nuntă din București sau Cluj, nu se compară cu una din Iași sau Suceava. Nunțile pot dura 10 sau 18 ore, iar de aceea, atât voi, cât și fotograful și videograful trebuie să fiți conștienți de durata întregului eveniment. Nu îți dorești ca pe la 3 sferturi din nuntă, aceștia să caute ușa de ieșire.

NOTĂ: Dacă vezi oferte foto și video în jurul a 1500€ cu doi fotografi sau videografi, cineva e în plus. La editare, mai puțin de 10% din materiale sunt folosite, sau poate chiar deloc. Este doar felul unora de a îți spune că oferta lor este mai bună. Îți garantez că având un singur fotograf și videograf la același preț, nici nu vei observa diferența.

Indiferent că sunt amatori sau profesioniști, pentru un fotograf sau videograf în plus, se plătește suplimentar. Iar dacă prețul acestuia este de 100€ pentru o zi întreaga, vei primi calitatea pentru care plătești.

■ Ședința foto save the date înainte sau trash the dress după eveniment

Opțional sau incluse în pachet, poți beneficia de una din aceste ședințe foto sau chiar ambele. Iar dacă ai de ales, gândește-te la cât timp ai la dispoziție pentru fotografiile din ziua nunții. Optează pentru o ședința foto de după, undeva în afară orașului, fără presiune, griji sau stres.

■ Livrarea unui număr de 600-800 fotografii și video de până la 120/min

Nu te lăsa păcălit/ă de numere absurde precum 2000 de fotografii și 5 ore de filmare. La ce bun? Când livrezi cantitate, de obicei, se compromite pe partea de calitate. Nu ai nevoie de fotografii duble sau de umplutură, iar pentru video nu vrei o cameră de supraveghere.

Un fotograf profesionist trage și el peste 3000 de fotografii la o singură nuntă, iar acesta se asigură că tu primești doar cele mai bune cadre, selectând și editând fiecare fotografie în parte.

Materialele pot fi livrate prin intermediul unui link online securizat, stick sau HDD personalizat.

■ Editare a 10 fotografii și clip cu valsul mirilor, în ziua evenimentului

Unii fotografi oferă această opțiune de editare a fotografiilor chiar în ziua evenimentului, iar asta este super pentru tine, având posibilitatea să postezi pe rețelele de socializare împărtășind experiența și cu prietenii tăi online sau cei ce nu au putut ajunge.

De asemenea, pe video aveți posibilitatea de a posta valsul mirilor, în aceeași seară.

■ Clip de nuntă în stil cinematic la rezoluție 4K și filmare cu drona

Pe lângă filmul nunții, videografii mai oferă și un clip cinematic de până la 3-4 minute, cu toate momentele importante ale evenimentului. Atât filmul cât și clipul ar trebui să fie livrate la o rezoluție 4k, deoarece suntem în era tehnologiei iar full hd-ul, nu mai este îndeajuns. De altfel, orice videograf ar trebui să poată oferi cadre cu drona, pentru un plus de efect.

■ Albume de nuntă personalizate incluse în ofertă sau opționale

Album inclus in pret? Albumele incluse în ofertă sunt de obicei albume de tip standard, cu până la 10-15 pagini și în jurul a 30-40 de fotografii. Iar dacă dorești un număr mai mare de fotografii, o mărime mai mare a albumului sau personalizare suplimentară, oricum vei ajunge sa plătești în plus.

Cât costă un album? Pentru un album profesional și de calitate, cu dimensiuni de 25x25cm până la 30 de pagini, cu cel mult 100 de fotografii, cu copertă din piele și numele vostru gravat, costurile de producție nu ar trebui să fie mai mari de 300-350 lei, cu aproximație. În plus, poți beneficia de oferte și promoții precum: o varianta exactă, în miniatură de 15x15cm în același preț. Așadar unde vezi prețuri exagerate de 300€-400€ euro pentru un album, ceva nu e ok!

BONUS – Lista de întrebări necesare, pentru care trebuie să afli un răspuns 

● Sunteți prezenți pe toată durata evenimentului? Câte ore?

● Aveți aparatură de schimb, dacă cedează camera principală?

● Dacă realizăm cununia civilă în altă zi, sunt costuri suplimentare?

● Care este termenul maxim de livrare al materialelor?

● Ce locații ne recomandați pentru ședința foto din ziua nunții?

● Pentru ședința foto de după nuntă, în afara orașului, sunt costuri suplimentare?

● Este necesară cazarea? “Se aplică pentru distanțe mai mari de 300 km.”

● Doriți meniu complet? “Ține cont că aceștia nu mănâncă mai nimic pe timp de zi.”

● În ce situații pot apărea costuri suplimentare neașteptate?

Concluzie:

Indiferent de fotograful ales, realizează o listă cu lucrurile importante pentru tine, ce ții neapărat să fie fotografiate. Fie că sunt fotografii cu familia, aranjamente florale, tortul de shot-uri, cutie pentru verighete sau orice altceva îți trece prin cap. Da, fotograful știe ce are de făcut, însă cu un program dat peste cap, situația se poate răsturna imediat.

Degeaba te plângi după eveniment că nu ai fotografii cu x sau y, acestea nu mai pot fi realizate, însă poți evita ca acest lucru să se întâmple cu doar 3 minute din timpul tău, un pix și o hârtie pe care o poți oferi fotografului în ziua nunții.

Începe căutările cu unul sau chiar doi ani înainte, pentru a nu lua decizii grăbite. Oferă-ți timpul necesar pentru a face diferența dintre fotograful profesionist și cel amator și nu în ultimul rând, dacă ai așteptări de la fotografiile și filmul de nuntă, nu te zgârci la diferența de preț.

Mai departe poți învăța care sunt cele mai comune 20 de greșeli ce pot avea un impact negativ în organizarea evenimentului tău, cum să le eviți și care sunt soluțiile pentru acestea.

Ce te mai oprește acum, să cauți un fotograf de nuntă, ideal pentru evenimentul tău?

SERVICII EVENIMENTE

Evenimentul Tău Contează. Fă Gălăgie!

Ieși în evidență cu cele peste 14 servicii oferite de Echipa Valov.

Echipa Valov

EDITOR-IN-CHEF
Iubim evenimentele organizate cu atenție la detalii și îți oferim toate cunoștințele noastre, cumulate in cei peste 12 ani de activitate și informații utile într-un singur blog.

Inscrie-te la Newsletter

Solicită ofertă

Adaugă un serviciu