Caută
Close this search box.

Cum să Faci un Program de Nuntă Lejer în 5 Minute

Distribuie:

Am realizat programul de nuntă pentru sute dintre clienții noștri și am ajuns la concluzia că nunta poate fi o zi plăcută, relaxantă și lipsită de stres cu ajutorul programului ideal pe care vei învăța să îl realizezi, în mai puțin de 5 minute.

Fie că organizezi o nuntă de zi, de seară, acest articol îți oferă informații complete, detaliate și ore exacte cu tot ceea ce trebuie să știi despre programul de nuntă.

Pentru ca programul de nuntă să aibă sens și pentru a-ți fi mai ușor să determini ora de începere a fiecărui moment în parte, plus timpul necesar deplasărilor și pauzelor de relaxare, programul este desfășurat complet pe dos, începând cu petrecerea, ședința foto, cununia religioasă, cununia civilă (dacă decideți să o realizați în aceeași zi) și pregătirea mirilor, astfel determinând și ora oficială de începere a evenimentului.

Program Nuntă de Seară

Un program bine definit este absolut necesar, mai ales în cazul unui eveniment de seară! O nuntă în România poate dura și până la 15-16 ore de activitate continuă, fără să luăm în calcul pregătirile de dimineață precum make-up, coafor sau altele, iar acest lucru poate fi copleșitor și frustrant împreuna cu un program încărcat.

Am sesizat și evitat toate greșelile posibile în organizarea evenimentului, iar din experiența acumulată, rezultă următorul program ideal:

 ● Petrecere

În cazul unui eveniment de seară, pe invitații va fi trecută ora 20:00, în speranța de a deschide petrecerea în jurul orei 21:30 sau 22:00, în funcție de apariția tuturor invitaților.

Primii sosiți vor fi întotdeauna familia și cei apropiați care au luat parte și la activitățile din timpul zilei, ceilalți invitați făcându-și apariția în general după ora 21:00.

Programul este unul foarte lejer și îți permite să ajungi chiar și cu o ora mai devreme (19:00) înaintea invitaților (în măsura în care programul nu a fost decalat), având posibilitatea să te asiguri că formația este pregătită, mărturiile tale favorite și plicurile sunt aranjate pe mese, oglinda sau cabina foto este instalată și gata de acțiune, o ultima repetiție a dansului și de ce nu, timp pentru a lua masa în liniște, acumulând energia necesară pentru petrecerea ce va urma.


Timp de deplasare: De la următorul moment “Ședința foto” până la locația restaurantului, am luat în calcul un traseu de cel mult 30 de minute. În cazul tău, rezultatul poate fi diferit.

 ● Ședință Foto

Ora ideală la care să începi ședința foto în ziua nunții este după 17:00. Fotografiile nu sunt deloc recomandate în exterior mai devreme de ora precizată (Ex:14:00), soarele fiind extrem de puternic, iar umbrele pot fi foarte dure, rezultând o calitate nedorită a imaginilor.

În medie, pentru ședința foto și video din ziua nunții poți aloca până la 1 ora și 30 de minute, cu posibilitatea de prelungire chiar și până la 2 ore dacă este nevoie. Programul este flexibil și îți permite acest lucru.

Dacă în oferta fotografului este inclusă și o ședință foto de după nuntă, în ziua evenimentului poți dedica timpul pentru a realiza fotografii cu nașii, domnișoarele și cavalerii de onoare sau familia, dar și câteva fotografii doar cu voi doi, urmând ca după nuntă să aveți parte de o ședința foto lipsită de griji sau stress, poate chiar în afara orașului, într-o locație deosebită.

Timp de deplasare: Următorul moment este “Biserica”, iar până la locația ședinței foto, am calculat un traseu de mai puțin de 20 minute, însă pentru a fi siguri am alocat 30 de minute.

 ● Biserică

În cazul cununiei religioase ora recomandată de începere este la 15:00 cel târziu 16:00, în interiorul bisericilor fiind mai răcoare decât afară, în mod special pe timp de vara și imediat după având suficient timp pentru a realiza o ședința foto în lumina ideală.

Cununia religioasă poate dura în medie de la 45 de minute, până la cel mult 1 ora, indiferent că este ceremonie la Catolici sau Ortodocși. Pentru siguranța programului, o oră ar trebui să fie îndeajuns pentru acest moment.

De asemenea un plus de 30 de minute trebuie adăugat în programul de după biserică, pentru a realiza fotografiile cu familia, posibilitatea de a servi o gustare sau pur și simplu o pauză necesară pentru tine și invitații tăi.

Timp de deplasare: Următorul moment este “Cununia civilă”, iar până la locația bisericii, am calculat un traseu de mai puțin de 15 minute, însă am alocat 30 de minute pentru a ajunge mai devreme.

 ● Cununie Civilă

Ora potrivită de începere a cununiei civile este la 14:00 în cazul acestui program. Vei fi surprins/ă să afli sau poate știi deja, oficierea cununiei civile durează maxim 5 minute, din momentul în care începe și până la semnarea și înmânarea actului de căsătorie.

Cu toate acestea, pana la 30-40 de minute sunt mai mult decât suficiente pentru întreg momentul, avand timpul necesar pentru felicitări, fotografii cu familia și prietenii.

Dacă dorești să fii îmbrăcată într-o altă ținută la cununia civilă din ziua nunții, poți schimba primele două momente între ele (pregătirea mirilor și cununia civilă), exemplu ilustrat în imaginea de mai jos, însă această modificare nu va fi necesară programului actual.

Dacă vrei să realizezi cununia civilă în altă zi, programul tău este listat în imaginea de mai jos. Decizia fiind una excelentă, având în vedere că programul din ziua nunții va fi cu mult mai relaxat.

Timp de deplasare: Următorul moment este “Pregătirea mirilor”, iar până la locația stării civile, am calculat un traseu de mai puțin de 15 minute, însă am alocat 30 de minute pentru a ajunge mai devreme.

 ● Pregătirea Mirilor

Momentul pregătirilor poate să înceapă la ora 11:30, având 2 ore la dispoziție și fiind mai mult decât suficient, indiferent că vrei să realizezi sau nu tradiții, dar și pregătirea mirilor cu părinții, nașii sau domnișoarele și cavalerii de onoare.

Timpul poate fi împărțit în felul următor: mai puțin de 1 ora pentru fete și până la 30 de minute pentru băieți, iar restul timpului fiind ideal pentru fotografii cu familia, un first look sau pur și simplu un plus de siguranță pentru a realiza toate fotografiile dorite, fără presiunea timpului.

Încearcă să nu încarci programul cu prea multe tradiții, în mod special dacă nu le înțelegi și acceptă eventual tradiții simple precum florile de pus în piept sau altele momente ce nu durează mai mult de câteva minute, oferind timpul necesar pentru restul pregătirilor.

Poți și ar trebui să iei în calcul pregătirile într-o camera de hotel, deoarece sunt mult mai spațioase, elegante și în general cu un aspect mult mai plăcut în anumite situații, față de locuința personală.

Majoritatea restaurantelor pun deja la dispoziție cel puțin o camera inclusă în preț, iar în caz contrar te poți orienta către alte opțiuni din oraș, ce sunt pe placul tău.

 ● BONUS: Programarea la Make-up și Coafor

În medie, machiajul și coafura pot dura 3 ore la un loc sau 1 ora și 30 de minute fiecare, însă această informație este mai bine să o soliciți de la persoanele cu care decizi să colaborezi.

De asemenea, dacă artiștii nu lucrează împreună, trebuie de luat în calcul și timpul de deplasare de la unul către celălalt și mai apoi deplasarea către locația pregătirilor.

În cazul în care apar decalari în program și de cele mai multe ori se întâmplă, activitatea fotografului și videografului poate începe cu pregătirea mirelui și cavalerii de onoare, iar odată cu prezența miresei și domnișoarelor de onoare, activitatea poate continua conform programului.

Program Nuntă de Zi

Atunci când realizezi programul pentru o nuntă de zi, este indicat ca majoritatea sau chiar toate momentele să fie în același loc sau în apropiere și în general să fii atent/ă la toate deplasările de la o locație la alta, evitând să irosești timp prețios pierdut pe drumuri.

Sunt o mulțime de variații ale unui program de nuntă pe timp de zi, însă am descoperit că această funcționează excelent, având momentele bine aranjate, și pauze potrivite fără ca evenimentul să pară a fi un maraton.

Menționăm din nou că programul de mai jos este desfășurat complet pe dos, fiind mult mai ușor de înțeles și pentru a fi mai simplu, atunci când și dacă dorești să-l personalizezi:

 ● Petrecere

Ora ideală de primire a invitaților este 16:00 (dacă dorești că evenimentul tău să se termine până la ora 24:00) sau 17:00 (dacă restaurantul permite petrecerea după ora 24:00) și aproximativ o ora mai târziu după primirea tuturor invitațiilor, petrecerea să înceapă.

În această situație ora 17:00 este programată pentru primirea invitaților, în speranța ca până la cel târziu ora 18:00-18:30 să înceapă petrecerea și aproximativ în jurul orei 12:30-01:00 această să fie finalizată. (6h și 30m în total cu aproximație)

În medie petrecerea nunții poate dura până la 5-6 ore, acest lucru fiind suficient sau chiar maximul de care ai nevoie, durata petrecerii fiind aceeași ca a unui eveniment de seară.

Timp de deplasare: Următorul moment este “Ședința foto”, indiferent că va fi realizată în grădina restaurantului sau o altă locație, poți adăuga un plus de 30 de minute, fiind benefice atât pentru deplasări sau timp liber în programul tău.

 ● Ședință Foto

Ședința foto și video din ziua nunții poate fi desfășurată în intervalul 15:30-16:30, având o ora la dispoziție, timp necesar pentru majoritatea fotografiilor atât cu domnișoarele și cavalerii de onoare, dar și câteva portrete doar cu voi doi.

Dacă în oferta fotografului este inclusă și o ședință foto de după nuntă, în ziua evenimentului poți dedica timpul pentru a realiza fotografii cu nașii, domnișoarele și cavalerii de onoare sau familia, dar și câteva fotografii doar cu voi doi, urmând ca după nuntă să aveți parte de o ședința foto fără griji, stres sau presiunea timpului, într-o locație deosebită poate chiar și undeva în afara orașului.

Timp de deplasare: Următorul moment este “Biserica”, iar până la locația ședinței foto, am calculat un traseu de mai puțin de 15 minute, însă pentru a fi siguri am alocat 30 de minute.

 ● Biserică

Cununia religioasă poate dura în medie de la 45 de minute, până la cel mult 1 ora, indiferent că este ceremonie la Catolici sau Ortodocși. Pentru siguranța programului, o oră ar trebui să fie îndeajuns pentru acest moment.

În cazul cununiei religioase ora recomandată de începere este la 13:30 cel târziu 14:00, având o ora la dispoziție pentru ceremonie și posibilitatea de a adăuga un plus de maxim 30 de minute pentru a realiza fotografii de grup, portrete cu familia și cei apropiați.

Dacă ceremonia religioasă se termină mai repede decât te așteptai, nu este nicio problemă, reușind astfel să câștigi timp în plus pentru ședința foto de după.


Timp de deplasare: Următorul moment este “Cununia civilă”, iar până la locația bisericii, am calculat un traseu de mai puțin de 15 minute, însă am alocat 30 de minute pentru a ajunge mai devreme.

 ● Cununie Civilă

Ora potrivită de începere a cununiei civile este la 12:30 în cazul acestui program. Vei fi surprins/ă să afli sau poate știi deja, oficierea cununiei civile durează maxim 5 minute, din momentul în care începe și până la semnarea și înmânarea actului de căsătorie.

Cu toate acestea, pana la 30 de minute sunt mai mult decât suficiente pentru întreg momentul, avand timpul necesar pentru felicitări, fotografii cu familia și prietenii.

Dacă dorești să fii îmbrăcată într-o altă ținută la cununia civilă din ziua nunții, poți schimba primele două momente între ele (pregătirea mirilor și cununia civilă), exemplu ilustrat în imaginea de mai jos, însă această modificare nu va fi necesară programului actual.

Dacă vrei să realizezi cununia civilă în altă zi, programul tău este listat în imaginea de mai jos. Decizia fiind una excelentă, având în vedere că programul din ziua nunții va fi cu mult mai relaxat.

De altfel, putem adăuga un plus de 30 minute la momentul de pregătire al mirilor, pentru a te asigura că poți realizarea fotografiile dorite, fără a fi sub presiunea timpului.

Timp de deplasare: Următorul moment este “Pregătirea mirilor”, iar până la locația stării civile, am calculat un traseu de mai puțin de 15 minute, însă am alocat 30 de minute pentru a ajunge mai devreme.

 ● Pregătirea Mirilor

Momentul de pregătire al mirilor poate să înceapă la ora 10:30, având 1 ora si 30 de minute la dispoziție și fiind mai mult decât suficient, indiferent că vrei să realizezi diverse tradiții, dar și gătitul mirilor cu părinții, nașii sau domnișoarele și cavalerii de onoare.

Timpul poate fi împărțit în felul următor: mai puțin de 1 ora pentru fete și până la 30 minute pentru băieți, iar restul timpului rămas fiind ideal pentru cateva fotografii cu familia, dar și un first look.

Încearcă să nu încarci programul cu prea multe tradiții, în mod special dacă nu le înțelegi și acceptă eventual tradiții simple precum florile de pus în piept sau altele momente ce nu durează mai mult de câteva minute, oferind timpul necesar pentru restul pregătirilor.

Poți și ar trebui să iei în calcul pregătirile într-o camera de hotel, deoarece sunt mult mai spațioase, elegante și în general cu un aspect mult mai plăcut în anumite situații, față de locuința personală.

Majoritatea restaurantelor pun deja la dispoziție cel puțin o camera inclusă în preț, iar în caz contrar te poți orienta către alte opțiuni din oraș, ce sunt pe placul tău.

 ● BONUS: Programarea la Make-up și Coafor

În medie, machiajul și coafura pot dura 3 ore la un loc sau 1 ora și 30 de minute fiecare, însă această informație este mai bine să o soliciți de la persoanele cu care decizi să colaborezi.


De asemenea, dacă artiștii nu lucrează împreună, trebuie de luat în calcul și timpul de deplasare de la unul către celălalt și mai apoi deplasarea către locația pregătirilor.


În cazul în care apar decalari în program și de cele mai multe ori se întâmplă, activitatea fotografului și videografului poate începe cu pregătirea mirelui și cavalerii de onoare, iar odată cu prezența miresei și domnișoarelor de onoare, activitatea poate continua conform programului.

Concluzie:

Acest program a funcționat și încă funcționează în cazul a sute de clienți.

Dacă simți nevoia sa personalizezi programul nunții, încearcă să desfășori programul complet pe dos, începând cu petrecerea, ședința foto, cununia religioasă, cununia civilă (dacă decideți să o realizați în aceeași zi) și pregătirea mirilor, astfel determinând și ora ideală de începere a fiecărui moment, dar și pauzele necesare unui program relaxat.

Aproximează deplasările și oferă suficient timp, pentru un plus de siguranță. În cazul unei deplasări de 15-20 de minute, poți rotunji la un total de 30 minute. Mai bine să ajungi mai devreme, decât să intarzii.

Încurajăm realizarea cununiei civile în altă zi, astfel rezultând mai puține emoții, mai puține griji și de asemenea un program mai relaxat atât pentru tine cât și pentru invitații tăi.

Pregătirile la hotel sunt de asemenea o idee excelentă, camerele fiind mai spațioase, elegante și în general cu un aspect mult mai plăcut în anumite situații, față de locuința personală.

Poți învăța și care sunt greșelile comune în organizarea evenimentului tău sau cum să le eviți, în ideea de a te bucura și relaxa, fără niciun regret în timpul evenimentului sau după.

Care sunt întrebările tale și cum putem fi de ajutor în planificarea programului de nuntă?

SERVICII EVENIMENTE

Evenimentul Tău Contează. Fă Gălăgie!

Ieși în evidență cu cele peste 14 servicii oferite de Echipa Valov.

Echipa Valov

EDITOR-IN-CHEF
Iubim evenimentele organizate cu atenție la detalii și îți oferim toate cunoștințele noastre, cumulate in cei peste 12 ani de activitate și informații utile într-un singur blog.
Caută

Inscrie-te la Newsletter

Solicită ofertă

Adaugă un serviciu